• Blue Pearl

  Handelsnamn: Blue Pearl
  Latinska namn: Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. blue
  Storlek: Ca 2.5 cm
  Ursprung: Kina
  Temperatur: 15-28C
  pH: 6,0-8,0
  gH: 1-30
  Beskrivning: Blue Pearl är en framodlad färgvariation av den vilda Neocaridina cf. zhangjiajiensis. Färgen varierar mycket efter humör, färg på grusen, vilket foder de får, men också gener spelar in. Honor är generellt mycket blåare än hanar. Några har föreslagit att den istället för Blue Pearl borde kallas för ”Ice Blue Shrimp” på grund av dess ljusa färg, den har exempelvis inte "Blue Tigers" kraftigt blåa färg. Något att tänka på om man vill få fram den blå färgen så mycket som möjligt är att välja en svart eller väldigt mörk grus, räkorna färgar ut betydligt bättre då.  Bakgrund: Blue Pearl räkan är nära besläktad med White Pearl räkan. Både Blue Pearl och White Pearl odlades fram av tysken Ulf Gottshalk. Blue Pearl odlades fram långsamt under lång tid för att åstadkomma den blåa färgen.

  Fortplantning: Blue Pearl kräver i princip samma förutsättningar som Red Cherry och är nästan lika lätta att föröka så länge vattenkvaliteen upprätthålles. För att undvika korsningar och fula hybrider ska Blue Pearl odlas för sig själva utan några andra ”Neocaridina” räkor.
  Tänk på att räkor med specifik färgsättning är framodlade till att bara alstra sin egen färg, om man korsar dem med andra gener så faller hela syftet med specifik färgsättning.

  Utseende: Några Blue Pearl kan uppvisa små röda prickar längs hela kroppen. Detta kan vara att den blå färgningen inte är helt framavlat och att det röda från urspungsräkan finns kvar. Röda prickar betyder inte att den är en hybrid.

  Matning: Matning sker bäst en gång om dagen och bara med den mängd som räkorna kan äta upp inom 2-3 timmar. Det är varken bra att mata för mycket eller att ha mat liggandes för länge. Övermatning är en känd dödsorsak och kan dessutom orsaka problem med vattenkvaliteen. Räkor är asätare i vilt tillstånd och inte vana vid att få mat regelbundet. Att inte mata på ett par dagar är ingen som helst fara för dem, tvärtom kan det vara ett bra tillfälle för räkorna att ”rensa upp” och rengöra sitt vatten.

  Könsbestämma: Att könsbestämma Blue Pearl är lika lätt som Red Cherry, Crystal räkor osv. Äggen är nästan alltid brungröna. Hanen är mindre, inte så blå i sin färgning och har en rak linje undertill. Honan är lättare att identifiera eftersom den är större, har en starkare blå färg samt att den är ”kurvig” undertill.
  Den här artikeln publicerades ursprungligen i forumämnet: Blue Pearl startad av Janne Johansson Visa ursprungligt inlägg
  Kommentarer 5 Kommentarer
  1. Theo-As avatar
   Är det ovanligt att de har orange ögon?
  1. ozzors avatar
   vad ska jag mata dom med har svart grus i akvariumet men dom har inte mycket till blå färg mer transparent aktiga.. mvh Johan
  1. yfsarulvs avatar
   Om de är nyinköpta kommer det att ta ett tag innan de får färg! Någon speciell kost låter jag någon annan uttala sig om
  1. ozzors avatar
   Citat Ursprungligen postat av yfsarulv Visa inlägg
   Om de är nyinköpta kommer det att ta ett tag innan de får färg! Någon speciell kost låter jag någon annan uttala sig om
   okej jag har typ haft dom i någon månad och går med cr har redan fått rom och hittade larver idag
  1. dynamitellas avatar
   Men räkorna på bilden har ju en parasit under huvudskölden. Ser ni det inte?
   Prickarna/strecken på sidorna om huvudet. På räkan i mitten, längst upp och längst upp till höger ser man det tydligt.