• Crystal red

  Handelsnamn: Crystal red
  Latinska namn: Caridina cf. cantonensis 'Crystal red'
  Storlek: Ca 2.5 cm
  Ursprung: Japan
  Temperatur: 15-28°C
  pH: 6-7.5
  gH: 1-6
  Beskrivning: År 1996 upptäckte Hisayasu Suzuki i Japan röd mutation av Caridina sp. "Bee" bland de vanliga svarta avkommor. Han registrerade Crystal Red räka som sitt varumärke för denna röda mutation av den vanliga Bee räkor. Denna räka har vunnit popularitet sedan dess och har ytterligare förfinats av grundaren och andra uppfödare att odla fram exemplar med större vita partier och intensifierat rötta partierna.

  Vatten: PH värdet i mitt akvarium ligger på runt 6.6. Det ska även gå att odla de i högre PH-värde, men de trivs generellt bättre i surare vatten och inte för hårt heller.

  Det finns flera sätt att sänka PH värdet med, men samtidigt också som inte är dödligt mot räkorna. Räkor i allmänhet är känsliga mot de flesta kemikalier nämligen.

  Det jag använde innan jag gick över till ADA Aquasoil som bottensubstrat heter Amtra Trop, som är ett ekbarks-extrakt, den sänker effektivt ner PH värdet.
  Men om man nu kan få tag på ADA Aquasoil så skulle jag nog rekommendera det, för att den sänker PH värdet till en bekvämlig nivå för räkorna med endast ett par centimeter tjockt grus. Det är också ett mycket billigare alternativ i längden.

  Alkottar och torv går också att använda för att sänka PH.

  Sedan byter jag vatten runt 1-2 gånger om veckan. Ifall jag byter en gång så byter jag 30%, den veckan jag byter 2 gånger så blir det runt 10%. Jag byter hellre lite men oftare än mycket på samma gång.  Temperatur: En annan viktig faktor för att lyckas med dessa små krabater är temperaturen. De kan ibland tvärdö ifall temperaturen är högre än 28 grader. Förmodligen på grund av syrebrist, men många odlare har konstaterat att de slutar att föröka sig när temperaturen går över 28°C.
  Så det är rekommenderat att hålla det runt 25°C.

  Svenskt väder brukar väl inte vara sådär jätte farligt men ifall man nu behöver sänka temperaturen så kan man använda en liten lågvoltsfläkt som man brukar använda till datorer. Placera den ovanför vattenytan, vinklad i ca 45 grader för bästa effekt. Jag kör förresten utan täckglas för att sänka tempen en aning, men se då till att inte fylla det för fullt för räkorna kan ibland få för sig att hoppa ut.

  Filter:
  Som filtrering ska man använda ett filter som har så stor filtervolym som möjligt. Helst ett ytterfilter med massor med biofiltermaterial, så som keramikringar och biobollar. Själv använder jag hälften keramikringar och hälften Eheim Substrat pro i mina EDEN 501 miniytterfiltrar. Använder 3 st filter till mitt 60Ls akvarium för att minska risken för dödsfall vid rengöringen. Tvättar alltså ett filter åt gången. För det kan finnas en risk att det blir alldeles för stor förändring efter rengöringen om man bara använder ett filter.

  Storlek: Angående om storleken på akvariet så kan man odla dessa i så små akvarier som 10L men det kommer kräva en hel del arbete för dessa små räkor är petiga när det gäller vattenkvalitén. Så minst 30L skulle jag rekommendera.

  Växter: Mossa är också att rekommendera. De gillar att sitta på mossan och plocka efter mat, sedan tillför det också gömställe för räkorna. Glöm inte att räkorna kan ibland stressa varandra och inte bara andra fiskar som gör det, speciellt när en hona är redo att para sig så kommer den bli jagad av alla hanar. Och det kan ibland bli för mycket för honan och stressen kan leda till att inte lika många rom blir befruktad, i värsta fall kan den dö på grund av stress.
  Den här artikeln publicerades ursprungligen i forumämnet: Crystal red startad av Johnny Wong Visa ursprungligt inlägg
  Kommentarer 8 Kommentarer
  1. linndhs avatar
   en fråga jag undrar hur ofta man ska mata räkorna och något bra exempel på räkmat. precis skaffat mej mitt första akvarium så e väldigt nyfiken på det mesta med räkor mvh henric
  1. Marcuss avatar
   Citat Ursprungligen postat av linndh Visa inlägg
   en fråga jag undrar hur ofta man ska mata räkorna och något bra exempel på räkmat. precis skaffat mej mitt första akvarium så e väldigt nyfiken på det mesta med räkor mvh henric
   Titta gärna på ebishop och pimpyourshrimp
  1. Paradises avatar
   Något jag har undrat över är vad man ska ha i KH och GH. GH antar jag ska ligga på runt 1-6? rätta mig om jag har fel.
  1. linkie1986s avatar
   Henric du har ju din egen räka här det är bara att ringa om sådana grejer

   Välkommen hit Btw!!!!!!!
  1. jajjes avatar
   stämmer det att deras ägg är mörka till färgen
  1. Anna93s avatar
   Hur odlar man på dessa? vilka förutsättningar? och så?
  1. Turbohasses avatar
   Följer du guiden här så kommer räkorna trivas, å som alla djur me sex lust så kommer dom odla sig själva googla crystal shrimp breeding lr bee shrimp sexing för å veta mer

   Men lite kort, räkor når puberteten efter 2-4 månader, när honan e redo så ömsar hon skal så att hanarna kan komma åt hennes godelar, i samband me de frigör hon ett hormon i vattnet som gör att alla killar får tok fnatt å simmar runt som galningar å letar efter henne, presis som på krogen innan stängnig e allt över på nån tima å normalt, då tar de ca en vecka innan eggen vandrar ner till honans tjol och bil synliga där kommer hon bära dom i 4-6 v å lufta dom me sina bakben (skaka runt för att dom ska få syre)
   Sen kläcks små minjatyrer av mamma å pappa räka å simmar runt å gömer sig
  1. Anna93s avatar
   Tack