• Kardinalräka

  Handelsnamn: Kardinalräka
  Vetenskapligt namn: Caridina dennerli
  Storlek: 2 – 2,5 cm (honorna lite större än hannarna som fullvuxna).
  Ursprung: Asien; Indonesien; Södra Sulawesi; Malili Lake system; Lake Matano. Endemisk (dvs. finns enbart i Lake Matano), men vitt spridd över hela sjön, i sten- och klippbiotoper.
  Temperatur: (23) 27-31+ °C
  pH: 7,5-8,5 (?)
  gH: 8-12 (?)
  Beskrivning: Storlek 2 - 2,5 cm. Grundfärgen är mörk- eller purpurröd. Kroppen är täckt med vita prickar. En större vit prick finns på stjärtfenans bas. Antenner, framben och stjärtfenans yttersta kanter är vita. Antennerna är en bit längre än kroppen. Ger ett smalare och gracilare intryck än de flesta Neocaridina-arter. Som fullvuxna är honorna något större än hannarna. Honorna har även djupare ryggsköld. Blir den skrämd rör den sig oftast sidledes och släpper ogärna taget om underlaget den sitter på. Kardinaler är relativt skygga, de trivs bäst om det finns gott om gömställen (grottor) i akvariet.
  Male


  Female


  Nykläckt yngel


  Bakgrund: Caridina dennerli har fått sitt namn från den tyska firman Dennerle, som finansierade den expidition där arten upptäcktes. I naturen hittas den bland stenar och klippor, från grunt vatten ned till 10 meters djup.

  Vattenförhållanden:
  Kardinalräkan är endemisk för Matanosjön. Matanosjön är ultraoligotrofisk, vilket innebär att den är extremt näringsfattig och innehåller mycket litet organiskt material. Sikten under vatten har uppskattats till drygt 20 meter. Temperaturen i Matanosjön varierar mellan 27-31 grader °C. pH ligger på 7,4 och ledningsförmågan på 224 µS/cm (mikroSiemens per cm).

  Egna erfarenheter: kardinalräkor har förökat sig hos mig i vanligt kranvatten (Malmö), behandlat med AquaSafe (Tetra). Vattenvärden på 27 grader °C, pH 7,5-8,3, KH 5-6 och GH ca 5. Har även sett odling av dem i kallare vatten, ca 23-24 grader °C. Hos mig dog de däremot i temperatur på 21 grader °C (jag köpte dem innan jag visste vilka vattenvärden de har naturligt och höll dem för kallt i början). Enligt uppgift från DATZ har kardinalräkor överlevt temperaturer på 35 grader °C (vid en olycka med skenande doppvärmare).

  Fortplantning: Kardinalräkan fortplantar sig helt i sötvatten. Romkornen är stora i relation till räkan. Ger små kullar, hos mig betraktar jag 10 st i en kull som bra. På grund av räkans kraftiga färg samt att de är skygga kan det vara svårt att se rommen. Enklast är att försöka se om honan fläktar med bakbenen – då brukar det vara rom. Nykläckta yngel är små i relation till Neocaridina-arter. Ynglen är, liksom de vuxna, skygga och mycket duktiga på att gömma sig. Jag håller mina kardinaler i 10-liters akvarium, relativt kalt inredda - även i den miljön kan det vara svårt att få syn på yngel. Mina yngel har växt bra på samma foder som de vuxna.

  Matning: Vad jag vet är kardinalräkorna detritusätare i naturen. Detta innebär att de går och plockar smått foder hela tiden. Kardinaler ger ett kräsnare intryck än de flesta Neocaridina-arter. Hos mig flockas de t ex inte kring fodertabletter. De verkar tycka bäst om verkligt smått foder som lägger sig över hela botten. Jag matar mina räkor med olika granulat (i liten storlek) samt Sera Micron, ett yngelfoder i pulverform. Vid matning kastar de sig inte över fodret, utan kommer sakta fram och äter. Störs de när de äter kan de mycket väl direkt backa in i en skyddande grotta.

  Könsbestämning: Honan blir större än hannen, och har som fullvuxen djupare ryggsköld. Är räkorna inte fullvuxna är det svårt att könsbestämma dem. Vad jag vet hittills finns ingen säker skillnad i teckning mellan könen.

  Övrigt: Personligen anser jag det vara en fördel om akvariet är rätt mörkt, med svag eller ingen belysning. Kardinaler är som nämnts skygga, och de verkar uppskatta ett mörkare akvarium. Ett alternativ jag sett är att ha belysning på akvariet, men låta inredningen vara mörk. Detta har jag dock inte provat själv. Jag kör kardinaler i akvarium utan direkt belysning, enbart infallande ljus från taket/andra akvarium.

  Den är transportkänslig, liksom alla räkor från Sulawesi verkar vara. Jag har sett råd om salt i vattnet vid transport samt inkoppning, men inte provat själv. Personligen har jag lyckats med transporter genom att använda verkligt mycket transportmaterial som de kan klänga fast sig på samt ha extremt lite luft i påsen (minskar vattenrörelsen i påsen). Min egen slutsats är att kardinaler inte är syrekrävande, eftersom de klarar höga temperaturer utmärkt.

  Kardinalräkan verkar vara en social räka, jag har fått intrycket att de trivs bättre om de är många.

  I övrigt verkar erfarenheterna av kardinalräkan variera mycket. De flesta har problem med att få den att överleva en längre tid i akvarium, trots vattenvärden enligt alla rekommendationer. En egen fundering jag har är att det är något annat än de vanliga vattenvärdena som den är känslig för. Med tanke på att Matanosjön är extremt näringsfattig kan det mycket väl vara så att de är otroligt känsliga för olika kväveföreningar.

  Personligen ser jag kardinalräkan som mycket olämplig i ett sällskapsakvarium. Den är liten, skygg och har speciella krav på vattenförhållandena. På grund av värmekraven passar den inte heller särskilt bra i kombination med de flesta växter (växter trivs sällan bra i högre temperaturer). Jag rekommenderar ett artakvarium, eventuellt i kombination med olika värmetåliga snäckor (t ex Posthorn, Tylomenania och liknande). De verkar för övrigt trivas bättre med snäckor i akvariet. I deras naturliga omgivning finns gott om snäckor.

  Det är troligen fel ord med intelligens, men jag upplever kardinalräkan som intelligentare än Neocaridina-arter. Kardinaler har definitivt koll på vad som händer utanför akvariet och ger direkt respons på när man kikar på dem. De vet att du är där. Jag tror att en viktig faktor för deras trivsel i akvarium är att störa dem så litet som möjligt. Försök undvika ljusinsläpp där du som människa skuggar ljuset när du kollar på dem.

  Kardinalräkan får fortfarande betraktas som en ny art inom hobbyn. Det finns rekommendationer från olika håll som delvis motsäger varandra om hur man håller dem på bästa sätt. Ta därmed informationen ovan som riktlinjer.

  Källor samt mer info:
  ”Radiation of endemic species flocks in ancient lakes: systematic revision of the freshwater shrimp Caridina H. Milne Edwards, 1837 (Crustacea: Decapoda: Atyidae) from the ancient lakes of Sulawesi, Indonesia, with the description of eight new species”

  Kristina von Rintelen
  Yixiong Cai

  The Raffles Bulletin of Zoology 2009 57(2): 343-452. Publ. 31 augusti, 2009. National University of Singapore.
  ---------

  DATZ (Die Aquarien- unt Terrarienzeitschrift), olika nummer från 2008-2010. http://www.datz.de (medlemssajt).
  ---------

  Diskussioner med grossister och odlare i Sverige och Tyskland.
  ---------

  Hilsen,

  /Patrik
  Kommentarer 24 Kommentarer
  1. PatrikMalmos avatar
   Ja, jag vet att det ska vara bilder, men har inga bra. Någon vänlig själ som lyckas fånga dessa skygga varelser på foto kanske kan bistå?

   Dela för övrigt gärna med er av erfarenheter kring kardinaler, ffa sådana som går emot ovanstående. Såvitt jag vet finns fortfarande ingen bombsäker metod att hålla dem på ett bra sätt. Vore najs om det gick att vaska fram något sådant.

   Hilsen,

   /Patrik
  1. Anna.Hs avatar
   Intressant att kunna läsa om sorterna. Jättebra beskrivet.
   Anna
  1. Champis_Sannas avatar
   Mycket bra skrivet, intressant läsning!
  1. Peckoltias avatar
   Håller helt med ovanståede, jättebra beskrivet och mycket intressant läsning !
   Det där med mörk botten kör jag i mitt kar och belysningen är dämpad !!

   Snacka om snygga bilder, kannon !!!!
  1. Rickard Asplunds avatar
   Jag har en bild men den är framifrån,klurigt att få bild från sidan då dom ju skall ha koll på en hela tiden.

   Bifogad fil 1845
  1. Janne Johanssons avatar
   Tack Patrik!
   Superbeskrivning!!
   Karma kommer flygandes till dig...

   Jag la in 3 bilder i din beskrivning. Om du inte godkänner dem får du radera.
  1. Charlie_73s avatar
   Ja! Vad säger man, förutom att det är suveränt skrivet.
   Och bilderna var fantastiskt fina.
   Kanonbra Patrik!
  1. Alornas avatar
   Vilka snygga bilder :-)
  1. Nedros avatar
   Bra skrivet och intressant läsning :tummen upp:

   Schyssta bilder från mackan med
  1. PatrikMalmos avatar
   Gott med bilderna, de sitter som en smäck!! Tackar!!

   Edit: uppdaterade lite i artbeskrivningen kring i vilka akvarium och vilket sällskap jag betraktar dem som lämpliga. Lade även till litet om ynglens storlek och utfodring samt hur uppmärksamma de är på omgivningen utanför akvariet (tack, apistogramma!!). Jag har lite fler saker jag gärna ville sätta som pricken över i, återkommer med det.

   Har dessutom en fundering kring att just dessa räkor är rätt intressanta i hobbyn just nu. Är det ok att publicera detta i någon tidskrift? De söker alltid material, så sådant uppskattas otroligt.

   Hilsen,

   /P
  1. Daniel Brodins avatar
   Hej Patrik!

   En bra beskrivning.

   Visst är det en skygg räka men upplever att när både de (kardinalerna) och snäckorna blir fler blir de klart mindre skygga. Jag har ett lysrör över ett 40L kar och ser alltid både vuxna och yngel. Det är helt klart rörelser med tillhörande skuggor som får de att retirera.

   Jag har testat att lägga grenar ut från grottpartierna ut i de öppna delarna i akvariet och de använder dessa som "vägar" samt kan snabbt retirera till undersidan av grenarna. På detta vis får jag fler räkor som syns för betraktaren.

   Har en okey bild som ganska tydligt visar att de får ungefär 10 st yngel.

   Bifogad fil 1846
  1. Janne Johanssons avatar
   Citat Ursprungligen postat av PatrikMalmo Visa inlägg
   Gott med bilderna, de sitter som en smäck!! Tackar!!

   Edit: uppdaterade lite i artbeskrivningen kring i vilka akvarium och vilket sällskap jag betraktar dem som lämpliga. Lade även till litet om ynglens storlek och utfodring samt hur uppmärksamma de är på omgivningen utanför akvariet (tack, apistogramma!!). Jag har lite fler saker jag gärna ville sätta som pricken över i, återkommer med det.

   Har dessutom en fundering kring att just dessa räkor är rätt intressanta i hobbyn just nu. Är det ok att publicera detta i någon tidskrift? De söker alltid material, så sådant uppskattas otroligt.

   Hilsen,

   /P
   Ändra hur mycket du vill, vi litar på dig till 100 %
   Det här med salt till Kardinalerna ska jag kolla upp vid tillfälle. Roland i Hamburg har lyckats väldigt bra med sina kardinaler och de är dessutom inte det minsta skygga.
   Vad jag förstod kör han salt till sina kardinaler, säkert en mycket viktig info. Men min Tyska är inte särskilt bra och hans engelska var inte den bästa.
   Patrik, vi får ner nu i sommar och våldgästa honom igen. Du är ju en fena på Tyska.

   Publicera gärna i någon tidsskrift det gynnar bara vår hobby.
  1. PatrikMalmos avatar
   broddan,
   bra trick med grenarna ut från grottorna. Om jag inte lägger ned arten helt så ska jag helt klart testa det!! Jag tycker de är underbart vackra, helt sant, men när de är så skygga blir de trista för mig. Jag vet dock en odlare som har ett par hundra i ett 32-liters, och då ser man alltid någon... *s* Kanske det är modellen?!?

   Jag har flera gånger fått kullar på 4-5 st, men betraktar 10 st som bra - har du fått fler i en kull någon gång?

   Räkmackan,
   ja, vi har pratat länge om en tur nedåt... börjar verkligen bli dags!! Tror vi kan få till det billigt, men det kan vi tjöta om på annan plats. Publicering ok, så publicering it will be!! Får dina superba foton haka på?

   Hilsen,

   /P
  1. Daniel Brodins avatar
   Svårt att veta exakt hur många det blir i varje kull. Då jag inte haft dem så länge kunde jag i alla fall se 7 st lika små yngel från första kullen, och utgår från att jag inte sett alla.

   Har ju ingen lång erfarenhet men har yngel i olika storlek, från nykläckta till ungdomar. Kanske tre/fyra honor har släppt och nån/några (osäker) till bär kaviar.

   Jag hoppas bara den bra starten håller i sig. Mina går i lite hårdare vatten än dina och i 27-28 grader.

   Jag har sett filmer på akvarium med massor av kardinaler och det är verkligen nåt extra och lite av min målsättning med dessa.
  1. Bladets avatar
   Tack för en utmärkt artikel.......

   .......fundering.........
   Med tanke på alla olika försök med inredning (mörkt/ljust) .

   Fins det foton från deras hemsjö (biotopfoton) ? Dessa kanske kunde vara en ledtråd till inredningen!
   Vilka bergarter/stenar fins i sjön?
  1. CatsWhiskers avatar
   http://www.redbee.se/showthread.php/...in-Sulawesikar

   Hittade inga bilder...men en tråd där man bland våra medlemmar tolkar förhållandena och skapar sin egna kar...
   kan ju ge lite info...och nya uppslag till dig.Bladet....
  1. PatrikMalmos avatar
   Jepp, finns en hel del foton från biotopen. Rätt ljust, mycket sten överallt. Många verkar hålla dem så numera. Bergarter vet jag inte, men vattnet är iaf inte mjukt.

   Hilsen,

   /P
  1. Bladets avatar
   Nån som mins nån bra webbsida med bilder från sjön?

   Tänker prova dem men prislappen är ordentlig så jag vill vara så säker jag kan bli innan jag börjar med dem.

   Tack för redbeelänken . Hittar fortfarande inte överallt här
  1. Johnny Wongs avatar
   Här finns några bilder

   http://aqualifestyle-world.forumacti...hrimp-sulawesi
  1. Sanna Karlssons avatar
   Tack, Johnny. De som går på sand ser ut att ha mycke alger omkring sej. Den genomskinliga med grön rom var superläcker!