• Regnbåges räka

  Handelsnamn: Regnbåges räka, Caridina cf babaulti rainbow
  Latinskt namn: Caridina cf babaulti
  Storlek: 2.5–3.5–4.0 cm honorna är större än hanarna. Storleken kan också variera beroende på antal räkor samt storleken på akvariumet.
  Ursprung: Indien, Malaysia
  Temperatur: 18-25. Det förekommer en del uppgifter att de klarar 28 grader, men det är inget jag personligen rekommenderar. Mina mår toppen runt 19-22 grader.
  pH: Trivs bäst mellan 6.8–7.8.(även här varierar uppgifterna så det är att rekommendera att hålla ph runt 7)

  Beskrivning: caridina cf babaulti förekommer i en mängd olika färger, ljus grön, ljus blå, röd, ljus brun. Vissa exemplar får en vit/brun linje längs ryggen, vanligtvis brukar det bara vara honor som får den. De har även fina märken längs sidorna av cephalotorax och olika delar av buken, vanligtvis så är hanarna mindre färgfulla. Honorna är större än hanarna samt mera runda om buken. Mina räkor har en mycket stark förmåga att anpassa sig till sin miljö och kan därför smälta in mycket bra, tex så hade jag ett 20 tal caridina cf babaulti i en 60 liters tank med svart sten botten och röd sten bakgrund, dom blev gröna, blå, röda, bruna. Rainbow räkan är en mycket aktiv och duktig simmare som gärna far runt akvariet.  Caridina cf babaulti är igentligen ett slags samlingsnamn som många använder för flera olika arter, förklaringen kan vara att inga ordentliga vetenskapliga försök att klassificera arterna eller att handlarna helt enkelt valt att kalla alla varianter/arter för caridina cf babaulti, green, green dwarf, babaulti blue, rainbow shrimp, gamba rainbow, malaya shrimp, stripes shrimp, indian zebra, indian tiger osv. Men för att krångla till det ytterligare så kan det vara så att många olika arter säljs under namnet rainbow, dessutom så kan det vara så att det är frågan om olika arter som säljs under namnet caridina cf babaulti green. Så ni förstår att det är mycket svårt att avgöra vilken art som är vilken, men har även hittat referenser på att indian zebra shrimp skulle vara en neocaridina http://www.aquatic-store.com/en-us/dept_307.html vilket andra inte hävdar, http://www.planetinverts.com/Babaulti%20Complex.html men som tidigare sagts så är namnet caridina cf babaulti lite missvisande i det avseendet att det rör sig om en art då detta inte är fallet, utan det rör sig om ett antal olika arter som inte har klassificerats ordentligt.
  Jag hade tänkt försöka mig på att sammanställa de mest vanligt förekommandet caridina cf babaulti varianterna oavsett om dom tillhör samma art familj eller inte, samt att kort beskriva dem.
  Jag kommer att hänvisa mycket till redan skrivna artiklar i ämnet, så jag måste be att ni kommer ihåg att detta är ett mycket kontroversiellt ämne då många duktiga akvarister/forskare har åsikter i frågan.
  Regnbåges räka.

  Bakgrund: Namnet "babaulti" gavs av entomologen Bouvier, som tack till Guy Babault, som samlade in en hel del nya arter av fåglar, fiskar, reptiler runt hans olika prospekterings uppdrag runt hela världen. Han samlade in några räkor i sötvattens floder i brittiska Indien 1914. Han överlämnade flera exemplar till Louis Eugène Bouvier för art bestämning , den första art beskrivningen blev för den gröna Caridina ceylanica, som lite senare blev Caridina zeylanica. Det första namnet är okänt i forskarvärlden. Det är förmodligen en deformering av det vetenskapliga namnet Caridina zeylanica,

  Vattenförhållanden: Rainbow räkan är en mycket tålig räka som klarar mycket av det vi akvarister utsätter den för. Den trivs bäst runt en temp på 19-22 grader i mitt kar, dock så har jag hittat vag information att de ska hållas i 24-26 grader, (vilket jag aldrig provat då mina mår prima och förökar sig bra). Jämna vatten byten är att rekommendera, samt ett ph på runt 7 även om den klarar högre samt lägre är detta ett mycket bra riktmärke.

  Fortplantning: Antalet romkorn är generellt högre än neocaridina arterna 35-40 och har en grön brun färg, caridina cf babaulti green kan få så många som ett 80 tal romkorn. Avkomman är fullt utvecklade miniatyrer av föräldrarna. Honorna bär romen ca 30 dagar. Avkomman är mycket mindre än vanligt och växer ganska långsamt, en del hävdar dessutom att den lilla genomgår ett snabbt larv stadium innan den blir till en miniatyr räka,(något som jag själv aldrig har sett). Men reproduktionstakten är hos många av babaulti arterna mycket hög. Särskilt gäller det caridina cf babaulti rainbow (själv upplevt).

  Matning: Äter det mesta som erbjuds, ärter, pellets, flingfoder, mal tabletter, olika räkfoder, gurka, alger, om tillfälle ges att äta en död fisk så är de inte sena att säga nej.

  Könsbestämning: honorna är i regel större än hanarna, samt att dom är lite rundare om buken.honorna får dessutom ibland en vit/brun rand längs ryggen, har hört att det är ett dominans tecken men kan inte svära på att sådant är fallet.

  Mer information samt källor:
  http://www.crusta-fauna.org/shrimp-inde ... -babaulti/
  http://www.akwaria.pl/krewetki/caridina ... ti-en.html
  http://www.petshrimp.com/malayashrimp.php
  http://www.planetinverts.com/Babaulti%20Complex.html
  bilder hämtade från http://www.bojownik.pl  Kommer att skriva om caridina cf babaulti green så fort jag får tid så håll ut.
  Mvh Per Stocke
  Kommentarer 9 Kommentarer
  1. räktobbes avatar
   bra skrivet!
   jättebra att någon tar tag och reder ut röran!
   =)
  1. Tvillingmamma80s avatar
   Veldig bra skrevet. Har søkt mye info om disse og ikke fonni noe. Dog har jeg faktisk et kar med 25+ av disse og de går nå i 27 graders vann og trives bedre enn da det var 23-24 grader. Null problem og jeg synes de faktisk er flottere enn mange andre reker. Jeg har også kar med Kirsebærreker og disse er mindre hardføre enn rainbowen. Rainbowene skaper også mer liv og røre i karet sitt! Veldig festelig reke, dog har jeg ikke sett mye av dem avertert i Norge. Venter en del yngel og skal bli spennende å se hva som skjer deretter.
  1. tinitusans avatar
   ville inflika att mina oxå gå ri 27 grader o frodas fint!
  1. cancan86s avatar
   Kan ni inte uppdatera den här?
   INGA av bilderna är ju ens babaulti!
   Vet inte hur många människor som säger att dom har köpt rainbow som sen visar sig vara neocaridina! Alla Refererar till den här sidan och detta är ju helt felaktig info.

   Dom flesta räksidor är väldigt Väldigt dåligt uppdaterade, och jag kan förstå att de är svårt att reda i detta.
   Men helt ärligt så tror jag inte att de finns rainbowräkor i sverige ens.
   Har aldrig sett något som skulle kunna kallas för det.

   Bättre att lägga energi på att försöka reda ut alla neocaridina arter istället.
  1. Peckoltias avatar
   Om det är Neocaridina så skulle dom kunna korsa sej med övriga från detta släkte vilket inte är fallet, sen är de även mycket större än övriga Neocaridinaarter.

   Sen att det händer mycket i djurvärden är ju faktiskt sant.
  1. cancan86s avatar
   De är möjligt att de är något annat än Neocaridina, men de är INTE Rainbow!
   Får man fråga hur du vet att dem inte korsar sig?
   Neocaridina blir lätt större när dom är viltfärgade.
   De finns många skillnader inom Neocaridina arterna som inte är kartlagda än.
   Detta är fortfarande Varken Babaulti eller Rainbow.
   Läs artbeskrivning så ser du!
  1. Peckoltias avatar
   Citat Ursprungligen postat av cancan86 Visa inlägg
   De är möjligt att de är något annat än Neocaridina, men de är INTE Rainbow!
   Får man fråga hur du vet att dem inte korsar sig?
   Neocaridina blir lätt större när dom är viltfärgade.
   De finns många skillnader inom Neocaridina arterna som inte är kartlagda än.
   Detta är fortfarande Varken Babaulti eller Rainbow.
   Läs artbeskrivning så ser du!
   Jag läste den bara det att de vist har taggar på rostrumet vilket du påstår att de inte har, sen att de inte korsar sej med Neocaridinorna beror på att medlemmar här redan haft både dessa som du påstår inte är Rainbow och Neocaridina i samma kar det har inte blivit några korsningar.
   Jag vet att det finns många olika arter av räkor som inte fått eget artnamn än, så är det med Caridina sf. babaulti och så är det även med Caridina cf. cantonensis där faktiskt även cantonensis inte ett artnamn.
   Om vi hårddrar detta då så är inte heller Caridina sf. babaulti var. green någon babaulti då utan en Neocaridina och vi kan ta resten av de här räkorna med och sätta etiketten Neocaridina på och då blir det Neocaridina sf. babaulti var. någonting.

   För övrigt så har jag både vilda Neocaridina davidii och olika färgvarianter av den det är ingen storleksskillnad på de vilda gentemot de andra vad jag har kunnat se så länge jag haft räkor.

   Efter som att du nu har "riktiga" rainbow så kan du ju lägga upp en bra bild på dem med.
  1. my1s avatar
   Tack Peckoltia! för ett bra svar
  1. Champion1s avatar
   babaulti och så är det även med Caridina cf. cantonensis där faktiskt även cantonensis inte ett artnamn.????


   == www.chess-rivals.com ==