• Grön räka

  Handelsnamn: Caridina cf babaulti ssp green, Neon shrimp, Green shrimp. Green dwarf shrimp
  Latinskt namn: Caridina cf babaulti ssp green
  Storlek: 2.5–3.5–4.0 cm honorna är större än hanarna. Storleken kan också variera beroende på antal räkor samt storleken på akvariet.
  Ursprung: Indien.
  Temperatur: 20-25. Det förekommer en del uppgifter att de klarar 28 grader.
  pH: Trivs bäst mellan 6.8–8.0 (även här varierar uppgifterna så det är att rekommendera att hålla ph runt 7)

  Beskrivning:
  Den gröna räkan kan variera i färgsättningen, den kan bli brunaktig, orangefärgad till och med lite blå. Orsakerna till att den ändrar färg kan bero på vatten värden eller att den kamouflerar sig, botten substratet kan också påverka, dock är detta fenomen inte helt klarlagt. Vissa exemplar får en vit/brun linje längs ryggen, vanligt vis brukar det bara vara honor som får den,( kan vara ett dominans tecken.) Den så kallade sadeln är grön hos honorna som generellt är lite mera gröna än hanarna. Honorna kan bära så många som 60-80 romkorn men de är väldigt små, avkomman är också väldigt liten samt att den växer mycket sakta.  Caridina cf babaulti är egentligen ett slags samlingsnamn som många använder för flera olika arter, förklaringen kan vara att inga ordentliga vetenskapliga försök att klassificera arterna eller att handlarna helt enkelt valt att kalla alla varianter/arter för caridina cf babaulti, Då det finns flera gröna räkor i handeln kan det vara extremt svårt att avgöra vilken som är vilken. Dark green shrimp är ingen babaulti cf, utan en egen art caridina sp. Det kan vara så att det är frågan om olika arter som säljs under namnet caridina cf babaulti green. Så ni förstår att det är mycket svårt att avgöra vilken art som är vilken, men som tidigare sagts så är namnet caridina cf babaulti lite missvisande i det avseendet att det rör sig om en art då detta inte är fallet, utan det rör sig om ett antal olika arter som inte har klassificerats ordentligt.

  Bakgrund:
  Namnet "babaulti" gavs av entomologen Bouvier, som tack till Guy Babault, som samlade in en hel del nya arter av fåglar, fiskar, reptiler runt hans olika prospekterings uppdrag runt hela världen. Han samlade in några räkor i sötvattens floder i brittiska Indien 1914. Han överlämnade flera exemplar till Louis Eugène Bouvier för art bestämning , den första art beskrivningen blev för den gröna Caridina ceylanica, som lite senare blev Caridina zeylanica. Det första namnet är okänt i forskarvärlden. Det är förmodligen en deformering av det vetenskapliga namnet Caridina zeylanica. Men för att helt säkerställa arten så behövs mera forskning.

  Vattenförhållanden:
  caridina cf babaulti ssp geen räkan är en mycket tålig räka som klarar mycket av det vi akvarister utsätter den för. Den trivs bäst runt en temp på 20-25 grader i mitt kar, dock så har jag hittat vag information att de ska hållas i 24-28 grader, (vilket jag aldrig provat då mina mår prima och förökar sig bra). Jämna vatten byten är att rekommendera, samt ett ph på runt 7. De kan hållas i hårt vatten GH och KH värden på mer än10.

  Fortplantning:
  Antalet romkorn är generellt högre än neocaridina arterna 60-80 och har en grön färg. Avkomman är fullt utvecklade miniatyrer av föräldrarna. Honorna bär romen ca 30 dagar. Avkomman är mycket mindre än vanligt och växer ganska långsamt, en del hävdar dessutom att den lilla genom går ett snabbt larv stadium innan den blir till en miniatyr räka,(något som jag själv aldrig har sett). Men reproduktionstakten är hos många av babaulti arterna mycket hög. Men det kan som sagt vara svårt att klara de små.

  Matning:
  Äter det mesta som erbjuds, ärter, pellets, flingfoder, mal tabletter, olika räkfoder, gurka, alger, skalade artemia ägg.


  Könsbestämning:

  honorna är i regel större än hanarna, samt att dom är lite rundare om buken. Honorna får dessutom ibland en vit/brun rand längs ryggen, har hört att det är ett dominans tecken men kan inte svära på att sådant är fallet.

  Mer information, bild samt källor:
  http://www.crusta-fauna.org/shrimp-inde ... -babaulti/
  http://www.petshrimp.com/greenshrimp.php
  http://www.planetinverts.com/Babaulti%20Complex.html

  Mvh Per Stocke
  Kommentarer 11 Kommentarer
  1. itsazds avatar
   Vilken läker räka
   Antar att priset är ganska högt ?
  1. Peckoltias avatar
   Jag har läst allt och håller med om att det är mycket bra skrivet !!
   Hoppas jag kan skriva lika bra om mina Snöflingor längre fram !!
  1. Majki01s avatar
   Jag måste bara fråga . Kan man ha dom tillsammans med crystal red? och vad är ca pris på dessa otroligt vackra räkor?
  1. stockes avatar
   det är ju en caridina så jag skulle inte chansa.
   bror min säljer för 35 kr st. dock så tror jag att dom för tillfället är slut.
  1. Anna.Hs avatar
   Väldigt bra beskrivning.
   Anna
  1. class avatar
   korsar dom sig med rainbow?
  1. stockes avatar
   är inte hundra..men det rör sig om två caridina arter så jag skulle inte chansa
  1. Elvas avatar
   Jag har köpt ett gäng gröna babaulti men det är inte så många som har dom vad jag känner till... Hoppas på bebisar ♡
  1. Elvas avatar
   Jag har fått räklingar!
  1. Peckoltias avatar
   Dom var rätt så vanliga här för något år sedan
  1. Ulrika Johanssons avatar
   Någon som har 10 till salu?