+ Svara på ämne
Sidan 1 av 2 1 2 SistaSista
Resultat 1 till 15 av 21

Ämne: Loppor?

 1. #1
  Hej

  Jag har ett kar med enbart CR och diverse olika snäckor. Har nu för andra gången fått något konstigt "djur" i vattnet som ser ut som loppor? De är genomskinliga halvmåneformade (ser ut som en bil ) och ca 3 mm, de simmar runt och håller sig mest på botten, förra gången jag hade dem fick jag göra rent "hela akvariet" de fanns i hundratal, nu är jag rädd att det händer igen, vad är det för något, min räkor mår inte så bra av dem! Snälla hjälp mig!

 2. #1.5
  Bot
  Reg.datum
  2010
  Inlägg
  Många

 3. #2
  Administratör
  Reg.datum
  sep 2007
  Län
  Stockholm
  Ort
  Solna
  Inlägg
  1 695

  Mina räkor

  Opae Ula


  *Flyttar tråden till Räkor*

  Ifall det är vattenloppar du syftar på så är de helt harmlösa för både fiskar och räkor.

 4. #3
  Hej Johnny....nej det är inte det.....(vad jag vet) de stör räkorna, jag ser det på deras beteende....och grejen e den att, om jag inte kommer på vad det är för något så kommer de bli lika många som sist, och då är karet mer fullt med dessa än med mina räkor:-(
  Bilder finns under mitt galleri........HJÄLP :-(

 5. #4
  Administratör
  Reg.datum
  sep 2007
  Län
  Stockholm
  Ort
  Solna
  Inlägg
  1 695

  Mina räkor

  Opae Ula


  Du kan kika runt här och se ifall du hittar nåt som liknar dina.
  http://www.myhq.com/public/h/a/harbard/

 6. #5
  Hej igen....tack för länken. Satt i en timme och leta och leta och hittade inget som ser ut som det jag har, suck :-( Vad göra nu ?

 7. #6
  Räkyngel
  Reg.datum
  jan 2008
  Län
  Östergötland
  Ort
  Åby, Norrköping
  Inlägg
  65

  Mina räkor

  Söker CR
  Byter gärna mot växter


  Det är inte så att du har fått in en variant av märlkräfta, Gammarus? Jag har hört att dessa används som foder men att odlare sedan upptäckt att de ger sig på rommen. Sök efter en bild på Gammaruspå google. Tyvärr hittar jag inte igen artnamnet på just den märlkräfta som jag tänker på men de är hursomhelst ganska lika varandra hela högen.

  P.S. Problemet bör kunna avhjälpas med ett stim "fiskkompisar" till dina CR. Varför inte Endlers guppy eller någon mikrorasbora?

 8. #7
  Hej Jens....kollade lite och det är tyvärr inte det du nämner.....skulle varit superbra om det hade varit det :-( Nej detta lilla kryp som jag har, har inga ben och inga antenner som jag ser, den ser ut som en halvmåne som en simmande "bil".......och helt genomskinlig men jag ser att "skalet" är väldigt tjockt, håller sig mest på botten och under gruset men simmar ibland upp och djävlas med CR.

 9. #8
  Räkyngel
  Reg.datum
  jan 2008
  Län
  Östergötland
  Ort
  Åby, Norrköping
  Inlägg
  65

  Mina räkor

  Söker CR
  Byter gärna mot växter


  Det var ju synd... kanske kan det vara värt att pröva att introducera någon fiskart iallafall?
  Nu är jag ingen expert på snäckor men en del aretr har ju ganska underliga mellanstadier innan de börjar se ut som "riktiga" snäckor. Kan det vara någon sådant det handlar om?

  Bilderna var tyvärr ganska otydliga. Har du möjlighet att fota igen eller göra en skiss och posta här så kanske det underlättar. Kan du dessutom beskriva hur kräken simmar? Ryckigt, i cirklar eller på något annat sätt.

 10. #9
  Hej igen Jens......ja, bilderna var nog inte så bra tyvärr, har en dålig "kamera". Har tittat lite på "krypen" och jag tycker mig se tunna små antenner längst fram på "saken"...och det slog mig att jag tycker att förklaringen på hur dom ser ut är faktiskt som Ahlgrens Bilgodisar fast utan "puckeln"!!!!! Dom håller sig på botten och i gruset.....när dom väl simmar så simmar dom "vanligt", däremot när jag fångade en i ett decilitermått så simmade den runt och runt?

 11. #10
  Räkyngel
  Reg.datum
  jan 2008
  Län
  Östergötland
  Ort
  Åby, Norrköping
  Inlägg
  65

  Mina räkor

  Söker CR
  Byter gärna mot växter


  Jag har försökt hitta i gammal litteratur från universitetet utan att lyckas. Under tiden som jag försöker hitta något där tycker jag att du ska göra två saker. För det första ta med dig några kryp till zoohandeln i närheten (om du inte bor i en universitetsstad som har gott om entomologer, akvatiska ekologer eller liknande bildat folk) så kanske de kan hjälpa till. För det andra se om de är omtyckta som föda av fiskar. Vill du inte släppa ner fisk bland räkorna så släpp ner krypen till fiskar i något annat kar där det inte gör något om du får in dem.

  Nu är jag dessutom riktigt nyfiken. Kanske har du hittat ett bra levandefoder till akvariefisk

 12. #11
  Hahahaha, ja, det kanske jag har! Vet inte om jag känner för att köpa en fisk som jag endast ska ha för en kort stund, känns inte bra i magen:-(, däremot kan jag ju fånga någon som du sa för "uppvisning", bor i Stockholm, några förslag?

 13. #12
  Räkyngel
  Reg.datum
  jan 2008
  Län
  Östergötland
  Ort
  Åby, Norrköping
  Inlägg
  65

  Mina räkor

  Söker CR
  Byter gärna mot växter


  Gå till Janne Wester på Södermalms akvarieaffär. Han kan dessutom övertyga dig om att det finns en hel del intressanta mikrofiskar som är väl värda att prova på Utbud där saknas inte. Sedan har vi ju Christer på Akvarielagret som du säkert kan vända dig till.

  Skulle dessa inte kunna svara på frågan så rekommenderar jag att du ringer Stockholms universitet som är närmast dig och frågar dig fram i växeln. Zoologiska institutionen borde ha något. Annars finns SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) som också borde kunna skaka fram någon forskare. Då kanske du får skicka några av djuren i sprit per post så lite mer pyssel blir det.

  Men steg ett tycker jag är att titta in på Södermalms akvarieaffär och kolla efter mikrorasboror, ungfödare, killifiskar eller små labyrintfiskar. Garanterat smittsamt

 14. #13
  Okey, tusen tack.......får se när jag har tid, blir nog nästa helg :-)

 15. #14

 16. #15
  Hej berraåsnobben. Nej, denna "varelse" har inga ben vad jag ser........ mer förslag

+ Svara på ämne

Liknande ämnen

 1. Loppor eller annat otyg !
  Av skreakalle i forum Allmänt
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2010-04-05, 08:08

Taggar för det här ämnet

Bokmärken

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg